Geraadpleegde Bronnen

informatiebronnen

Uiteraard is de info op deze website en in de webshop niet allemaal zelf bedacht. Ik heb hiervoor diverse bestaande, betrouwbare bronnen geraadpleegd. Deze bronnen zijn  betrouwbaar omdat de info die zij tonen gecontroleerd is en niet zo maar van anderen gekopieerd waardoor de fouten ook mee gekopieerd worden. Ik beveel deze websites dan ook van harte aan!

Oude Boeken

  • Handic Scanner- en kristaloverzicht – uitgave v Handic
  • Frequenties en kristalcodes voor scanners – KMWE
  • Frequentietabellen voor scanners – J Völkers – vanaf No1
  • Handboek voor scanners – Klove – diverse drukken

Internet

Website van PC5E Robert Elsinga.
Benelux DX Club bannerPrachtige site met veel info voor de radioamateur. Robert beheert meerdere lijsten waaronder een lijst met scannerfrequenties. Ik zelf noem deze lijst voor het gemak ‘de Elsinga lijst’. Dit is een zeer uitgebreide lijst waarvan frequent een nieuwe versie uitgebracht wordt als er informatie gewijzigd of aangevuld is. Het mooie van deze  lijst is dat de info altijd gecontroleerd wordt op:

      • Verif ? = “bron” als het bedrijf zelf /de leverancier oid de frequentie heeft doorgegeven of als de frequentie
        vanuit een onafhankelijke bron (bv. Agentschap Telecom, waterkaarten met marifoonaanduiding, bij luchtvaart AIP) is bevestigd.
      • Verif ? = ‘ja’ als frequentie recentelijk is gehoord
      • Verif ? = “onzkr” als er verkeer op die frequentie is gehoord, maar de gebruiker niet zeker is.
      • Verif ? = “nee” als de frequentie niet recent gehoord is.
      • Verif ? = “exit” als deze frequentie officieel uitgefaseerd is.
  • Een echte aanrader! <KLIK HIER> om direct naar de lijst te gaan.

Delta Scanner Zeeland
Deze site heeft heel veel informatie over Marifoon en Maritieme frequenties maar ook luchtvaart, hulpverlening, zendamateurs etc. De naam doet vermoeden dat de site alleen informatie over Zeeland bevat maar dat is zeker niet het geval. De info op deze website is ook gecontroleerd op juistheid van de verstrekte info en daarom de  volgende aanrader als je op zoek bent naar frequenties.

Het Scanner forum
Dit gratis forum – wel even aanmelden om ook te kunnen posten – bestaat al jaren en is een bron van informatie op scanner gebied in de ruimste zin van het woord. Heb je vragen ? Stel ze hier. Uiteraard eerst ff kijken of er al een ‘draadje’ van bestaat.  Er zijn meerdere rubrieken waaronder: capcodes, satellietcommunicatie, scanners en ontvangers, software etc. Bovenaan de website vind je een Chatbox waar vaak op dat moment spelende vragen gesteld worden of frequenties gedeeld die op dat moment actief zijn. Eigenlijk zijn het 3 chatboxen in 1: Algemeen, Luchtvaart en Incidenten. Bovenin in het Scannerforum vind je tevens een link naar de volgende frequentie database die ik wil aanbevelen.

Frequentie Database
Deze Database wordt beheerd door Johan Beck en heeft weer een andere benadering dan de ‘Elsinga lijst’. Je kunt hier een zoekopdracht geven bv de plaatsnaam (waar je woont) of een frequentie die je gehoord hebt maar waarvan je de gebruiker niet kent. Je kunt ook een beperkt aantal cijfers ingeven bv 156 je krijgt dan alle frequenties die beginnen met 156 maar ook waar 156 in voor komt.  Frequentie Database heeft ook een groep op Facebook:  Frequentie Database Nederland. Aanrader nummer 4!

Scanner Museum

Deze website geeft een compleet overzicht over het scanner gebruik vanaf het prille begin tot heden. De achtergrond info komt uit de eerste hand. Prachtig opgezet en onderverdeeld in  de volgende rubrieken:
Historie: De geschiedenis van het (mee)luisteren naar de politieberichten, het ontstaan van de scanner en de ontwikkelingvan kristalscanner tot digitale multi-mode ontvanger.
Audio Fragmenten: In dit gedeelte is een groot een aantal opnames te beluisteren van o.a. politie en brandweer zoals deze voor het C2000 tijdperk op elke scanner te ontvangen waren.
Scanners: Diverse modellen die in de loop der jaren op de Nederlandse markt zijn geweest.
Luisterrijk: Enkele persoonlijke belevenissen van scannerluisteraars en andere links met betrekking tot de luisterhobby.
Etherbeheer: Verbindingen bij de Amsterdamse Politie. Van afgedankte legerapparatuur naar kamer 14 en via Etherbeheer naar het digitale C2000.

Agentschap Telecom
Op de website van het AT kun je bv vinden aan wie een bepaalde frequentie is uitgegeven. Zo is er bv een lijst van 16 A4-tjes met uitgegeven frequenties ten behoeve van Kerkradio.

Radio Reference UK
In Gastmode kan je 10  frequenties en zijn gebruiker(s) opvragen. Maak je er vaker gebruik van? Dan even de moeite nemen om te registreren.

BDXC
Benelux DX Club bannerDe Benelux DX Club heeft begin november 2021 zijn 60 jarig bestaan gevierd en bestaat uit radioamateurs in de ruimste zin van het woord waaronder veel luisteramateurs. Ook hier stel ik regelmatig vragen of wanneer ik naar iets of zoek ben. Het lidmaatschap voor 2023 is vastgesteld op €5 en ja… dit is geen typefout.

Er zijn ongetwijfeld nog meer ‘aanraders’ maar dit zijn voor Kristal-Scanner.nl de meest geraadpleegde en mijn inziens betrouwbare bronnen.