Mogelijkheden kristalscanner?

Kristal scanners kom je overal tegen, op Marktplaats, op rommelmarkten, in kringloopwinkels en op stoffige zoldertjes tussen de spullen van opa. Op internet lees je dat je er niets meer aan hebt maar dat ligt wat mij betreft iets genuanceerder.

Op een kristalscanner werd meestal geluisterd naar de politie en andere hulpdiensten zoals Brandweer en GGD, Deze frequenties zijn echter niet meer in gebruik omdat deze diensten verhuisd zijn naar het digitale, niet af te luisteren C2000 netwerk. Veel kristallen zijn daarom niet meer bruikbaar en eigenlijk waardeloos geworden maar… er is nog hoop! De volgende gebruikers werken namelijk nog wel analoog en zijn daarom prima te beluisteren via een kristalscanner:

Gebruiker Frequentie band
Marifoon VHF Hoog
Reddingsbrigade VHF Hoog
Luchtvaart¹ VHF Hoog
Zendamateurs VHF Hoog
Kerkradio VHF Hoog
Bedrijven VHF Laag
UHF

¹ de luchtvaart zendt uit in AM mode.

Daarbij ligt de aanschafprijs van een kristalscanner erg laag en kristallen kosten een fractie van wat ze in de 80-er jaren kostten. Waar op te letten als je besluit een kristalscanner aan te schaffen. Belangrijk is dat in ieder geval de banden VHF-laag en VHF-hoog aanwezig zijn. Uiteraard geldt hoe meer banden hoe beter. Koop je een kristalscanner dan altijd kijken of hij compleet is, er optisch redelijk/goed uitziet en… niet onbelangrijk, dat hij werkt. Vervolgens bedenken/uitzoeken welke frequenties je wil ontvangen en aanschaffen. Op internet worden regelmatig kristallen aangeboden. Het is zelfs nog mogelijk kristallen op frequentie te laten slijpen maar daar hangt wel een fiks prijskaartje aan.

NB. Inmiddels is er hard gewerkt aan een kristallen webshop waar je kristallen kan aanschaffen, New Old Stock* kristalscanners en andere accessoires zoals bv antenne-splitters, verlooppluggen etc. Uiteraard alles gericht op de kristalscanner. De kristallen webshop kan bezocht worden via de bovenstaande link.

*New old stock = splinternieuwe kristalscanners compleet in doos die overgebleven zijn uit voormalige voorraden van fabrikanten en winkels.