Tips, trucs & weetjes

Tips, Trucs en… weetjes
Ja, ook voor kristallen en kristalscanners zijn er Tips & Trucs! Kristal-Scanner zet ze hier voor je op een rijtje en…  heb je aanvullingen dan horen we die graag!

Tip 1 – Kristallen in een andere band gebruiken
Veruit de meest verkochte kristallen zijn Politie kristallen en dan specifiek de HB kristallen in de 86-87MHz band (VHF laag). Plaats deze in de VHF hoge band en er veranderen een 20-tal kristallen in marifoonkristallen.
[Klik hier om te zien om welke kristallen het gaat]

Tip 2 – Kristallen en Toon Squelch  [TQ]
Steeds vaker maken de gebruikers van een bepaalde frequentie gebruik van een Toon Squelch of TQ [voor uitleg Klik hier].  Het mooie is dat een scanner kristal hier niets van merkt en dus alles wat op die frequentie uitgezonden wordt ook ontvangen kan worden mits natuurlijk binnen het bereik van de zender. Overigens gaat het zelfde op voor CTCSS/DCS/CC/TS

Tip 3 – Cuna scanners met de gekleurde lampjes
Een aantal Cuna scanners hebben de o zo karakteristieke gekleurde lampjes. Dit zijn echter geen gekleurde lampjes maar kapjes. Standaard werden deze scanners geleverd met een extra aantal losse gekleurde kapjes  Draai een kapje op de scanner los en draai er een kleur naar keuze op  bijvoorbeeld een blauw kapje. Breng op deze wijze zo een soort prioriteit aan. Van veraf zie je nu aan de kleur dat je favoriete kanaal in de lucht is! Uiteraard kun je dit meerdere keren herhalen.

Tip 4 – ontvangst verbeteren
De meeste kristalscanners hebben meerdere banden VHF (laag & hoog) en UHF. Hiervoor zijn dan ook 2 aparte antennetjes nodig, die meestal in de achterkant gestoken moeten worden. Door nu een buitenantenne aan te sluiten kun je de ontvangst aanzienlijk verbeteren! De pluggen achter in de scanner komen echter niet overeen met de moderne pluggen, gebruikt op buitenantennes, Daarvoor zijn speciale antenne splitters met ingebouwd filter te koop waarop vervolgens eenvoudig een buitenantenne aan te sluiten is. De splitter zorgt er voor dat je voor alle banden nog maar 1 antenne nodig hebt. [Klik hier om een splitter te bekijken]

Tip 5- bijgeleverde antennes
Bij een nieuw gekochte kristalscanner werden altijd Een of twee antennetjes meegeleverd (afhankelijk van het aantal banden). Een voor VHF laag & VHF hoog en een voor UHF. De antennetjes zijn echter niet even lang en hoe weet je nu welke waar ingestoken of gedraaid moet worden? Houd de volgende vuistregel aan:

  • de kortere antenne is voor UHF
  • de langere antenne is voor VHF Hi/Lo

Tip 6 – meer kanalen per band nodig?
Kristalscanners hebben vaak 8, 10 of 12 kanalen per band. Er zijn echter scanners waar je intern in de scanner bij elke socket of zelfs bij elk kanaal een schakelaar hebt waarbij je kunt kiezen voor welke band je de daarin geplaatste kristallen wil gebruiken. Zo kun je bv alles op VHF hoog zetten waardoor je opeens 16, 20 of zelfs meer kristallen kunt plaatsen. Zo kun je je scanner bijvoorbeeld vol zetten, met niet 10 maar met wel 20 marifoonkristallen of zelfs nog meer!

Tip 7 – eerste hulp bij krakende potmeters
Dit wordt vaak veroorzaakt door stof en rook maar ook door ouderdom cq slijtage. Roken is daarbij funest omdat het een vettige laag achterlaat waar stof nog makkelijker aan kan kleven. Voor 90% kan dit probleem eenvoudig opgelost worden. Deze tip heeft echter wat meer uitleg nodig. [Klik hier om naar de uitleg te gaan]

Tip 8 – PVD en H-code Politieband kristallen
Het PVD-kanaal dat in gebruik was bij politiediensten kan berekent worden door bij de H-code van een lage band kristal er 401 bij op te tellen. Bij UHF kristallen wordt er juist 1 afgetrokken. Voorbeeld:

    • VHF Lo > 49H + 401 = PVD-kanaal 450
    • UHF > 402H – 1 = PVD-kanaal 401

Tip 9 – Geschreven tekst op kristallen?
Regelmatig heb ik kristallen waar bv de frequentie op is geschreven met onuitwisbare inkt. Door de jaren heen is dit vaak nog nauwelijks leesbaar. Wil je dit verwijderen of er weer opnieuw opzetten? Verwijder dan d e oude tekst met handalcohol, zoals veel gebruikt tijdens het Corona tijdperk. Uiteraard niet gebruiken op de door de fabrikant op het kristal gedrukte tekst/code.